Същност на розацеята

Розацеята е често срещано кожно заболяване, което причинява зачервяване на лицето, запушване и поява на видими кръвоносни съдове, обикновено в централната част на лицето. Освен това може да доведе и до появата на малки гнойни пъпки.

Розацеята може да се сбърка с акне, алергични реакции, други кожни проблеми или естествено зачервяване на кожата по лицето. Розацеята може да засегне всеки, но най- рисковите групи са: жени на средна възраст със светла кожа; пушачи;  хора с фамилна анамнеза за розацея.  

Признаци и симптоми на розацеята:

  • Зачервяване на лицето. Този признак на заболяването може да бъде трудно забележим върху кафява и черна кожа.
  • Видими кръвоносни съдове. Малките кръвоносни съдове на носа и бузите се пукат и стават видими, т.нар. паякообразни вени.
  • Пъпки. Много хора с розацея също развиват пъпки по лицето си, които приличат на акне. Понякога пъпките могат да съдържат и гной.
  • Изгарящо усещане. Кожата в засегнатата област може да бъде гореща и чувствителна.
  • Проблеми с очите. Много хора с розацея също имат сухи, раздразнени и подпухнали очи и клепачи. Това е известно като очна розацея. При някои хора очните симптоми предхождат кожните симптоми.
  • Уголемен нос. С течение на времето розацеята може да удебели кожата на носа, правейки го да прилича на луковица. Това се случва по-често при мъжете, отколкото при жените.

Причини за появата на розацеята:

Причините за розацеята все още са неизвестни, но може да се дължи на свръхактивна имунна система, наследствени фактори, фактори на околната среда или комбинация от тях. Розацеята не се развива от лоша хигиена и не е заразна.


Също така огнища могат да бъдат предизвикани и от следното:

  • топли напитки и пикантни храни;
  • червено вино и други алкохолни напитки;
  • екстремни температури;
  • слънце или вятър;
  • бурни емоции;
  • физически упражнения;
  • лекарства, които разширяват кръвоносните съдове;
  • някои козметични продукти, свързани с грижата за кожата или косата.

Етапи на розацеята:

  1. Предшестваща розацея - начален етап, при който се появява зачервяване на кожата, което обикновено засяга бузите, носа или челото и е придружено от усещане за топлина.
  2. Съдова розацея – появяват се паякообразни капиляри. Кръвоносните съдове преминават от разширени до видимо подути. Мастните жлези се разширяват и кожата става мазна.
  3. Възпалителна розацея – на този етап се появяват червени пъпки и/или гнойни пъпки. Този етап на розацеята е болезнен.
  4. Тежка розацея - горепосочените симптоми се засилват и натрупват. Могат да се появят интензивни зачервявания с големи обриви и обилни гнойни пъпки, които се обединяват и образуват плаки. На този етап може да се засегнат очите със симптоми, много подобни на конюнктивит, и да доведат до загуба на зрението и пълна слепота.

Диагностика на розацеята:

Не се използва специфичен тест за диагностициране на розацея. Вместо това лекарите разчитат на основна информация за симптомите и от прегледа на кожата. Може да се наложи правенето на други тестове, за да се изключат други заболявания като псориазис или лупус.

Проучванията показват, че за цветнокожата розацея може да остане недиагностицирана или може да бъде погрешно диагностицирана като алергична реакция или себореен дерматит. Ако симптомите засяга очите, лекарят може да насочи пациента към очен специалист (офталмолог) за оценка.

Лечение на розацеята: 

Лечението се фокусира върху контролирането на признаците и симптомите. В повечето случаи това изисква комбинация от добра грижа за кожата и лекарства с рецепта. Продължителността на лечението зависи от вида и тежестта на признаците и симптомите.

Рецидивите са чести. При използването на лекарства с рецепта ефектът върху кръвоносните съдове е временен, така че лекарството трябва да се прилага редовно, за да се поддържат подобренията.

Използва се и лазерна терапия, която може да направи разширените кръвоносни съдове по-малко видими. Тъй като лазерът е насочен към видимите вени, той е най-ефективен върху кожа, която няма тен или не е кафява или черна. Пълният ефект от лечението може да не се забележи в продължение на седмици. Може да са необходими периодични повторения на лечения за поддържане на подобрения вид на кожата.

Алтернативна медицина

Нежният ежедневен масаж на лицето може да помогне за намаляване на отока и възпалението. Кожата се масажира с кръгови движения, като се започва от центъра на лицето и се стигне до ушите.

 Алтернативните терапии на био основа са все по-често използвани начини за подобряване състоянието на кожата при розацея.