Може би сте чули за парвовирус B19, но не сте сигурни за причините, последствията и как да предпазите себе си и вашето дете. В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за парвовирус B19.

Парвовирус B19 може да има няколко синонима или да се среща в различни разговорни форми, включително:

 • Еритема инфекциоза – това е заболяване, причинено от Парвовирус B19, което често се нарича "петнашката болест" поради типичните обриви, които причинява, наподобяващи петна.
 • Петнашка – разговорно наричане на еритема инфекциоза поради кожните симптоми във формата на петна.
 • Слап cheek syndrome – понякога се използва, особено в англоезичните страни, заради характерния кожен обрив, който сякаш наподобява развяващ се червен буз на дете, което е получило шамар.
 • Човешки парвовирус – Общото название на вируса, когато се иска да се подчертае, че става въпрос за онова което инфектира хората. В този контекст, важно е да се отбележи, че има и други вируси в семейство Parvoviridae, които могат да инфектират животни като кучета и котки, но те са различни от човешкия Парвовирус B19 и имат свои уникални клинични прояви.

Нека за начало се опитаме да разберем какво представлява парвовирус B19. Това е вирус, който обикновено предизвиква инфекция при деца. Инфекцията може също така да се случи при възрастни в определени случаи. Симптомите могат да включват треска и главоболие. При деца, парвовирус B19 обикновено причинява още повече проблеми и затова, е важно да знаете как да го разпознаете и как да действате ако вашето дете има симптоми на парвовирус B19. Обаче, не всичко е толкова страшно, колкото изглежда. Има много мерки, които можем да предприемем за предотвратяване на разпространението на този вирус. При правилно лечение, мнозина хора се възстановяват напълно без последствия. 

Парвовирус B19: симптоми и лечение при деца и възрастни

Парвовирус B19 е често срещан вирус, който причинява инфекция както при деца, така и при възрастни. При много хора протича безсимптомно, при други може да причини сериозни здравословни проблеми. В този блог ще разгледаме подробно какво представлява парвовирус B19, какви са неговите симптоми и какви лечения са ефективни.

Ключови аспекти на разбирането на парвовирус B19:

 • Симптомите варират в зависимост от възрастта и имунния статус на човека.
 • Особено опасно за бременни жени и хора с имунен дефицит.
 • Лечението обикновено включва облекчаване на симптомите, тъй като няма специфично антивирусно лечение.
 • Превенцията чрез поддържане на добра лична хигиена е ключова.

Какво представлява парвовирус B19?

Парвовирус B19 е често срещана причина за инфекциозна еритема, известна също като пета болест. Вирусът се предава чрез респираторни секрети като кашляне или кихане и обикновено причинява леки до умерени симптоми, но може да бъде по-тежък при някои групи хора.

Симптоми на парвовирус B19

Симптомите на парвовирус B19 могат да бъдат много различни. Те обикновено се появяват след инкубационен период от около 4 до 14 дни след инфекцията и могат да включват:

 • Ниска температура
 • Сърбеж
 • Болки в стомаха и главоболие
 • Обща умора и неразположение

Особено възрастните могат да получат:

 • Сърдечни проблеми в тежки случаи
 • Болка и възпаление на ставите, често сравнявани със симптомите на артрит

Лечение на парвовирус В19

Поради липсата на специфично антивирусно лечение за парвовирус B19, лечението обикновено е насочено към облекчаване на симптомите и поддържане на комфорта на пациента:

 • Голям прием на течности
 • Използване на антипиретици и болкоуспокояващи за контролиране на треска и болка
 • Починете си, особено ако сте явно уморени или се чувствате общо зле

Превенция

Най-добрата защита срещу парвовирус B19 е поддържането на добра лична и обществена хигиена. Избягвайте близък контакт със заразени хора и бъдете внимателни, когато посещавате места с висока концентрация на хора, особено в периоди на пикови заразни заболявания.

Често задавани въпроси

Как се предава парвовирус B19?

Парвовирус B19 се предава главно чрез респираторни капчици, отделяни по време на кашляне или кихане.

Може ли парвовирус B19 да причини сериозни усложнения?

Да, особено при бременни жени и хора с имунна недостатъчност. При бременни жени може да причини анемия на плода, която в тежки случаи може да доведе до оток.

Какво означава "пета болест"?

Терминът пета болест идва от факта, че това е петото съобщавано заболяване на розовата кожа при деца. Други примери включват морбили и рубеола.

Можем ли отново да се заразим с парвовирус В19?

Инфекцията с парвовирус В19 обикновено води до доживотен имунитет. Повторните инфекции са редки, но са възможни при хора с особено слаба имунна защита.