Розацеята е хронично дерматологично заболяване, което засяга милиони хора по света. Въпреки че е често срещана, много хора все още не осъзнават, че има различни видове розацея, които изискват специално внимание и лечение. В тази статия ще разгледаме основните характеристики на четирите основни вида розацея и тяхната тежест, която може да бъде от лека до тежка:

  • Еритематозна телеангиектатична розацея: Обикновено се характеризира с постоянно зачервяване на кожата;
  • Папулозна пустулозна розацея: виждат се малки папули (натъртвания) или пустули (малки гнойни мехурчета);
  • Ринофима: увеличаване на размера на носа поради дебела, възпалена кожа;
  • Офталморозацея: включва симптоми като сухи, раздразнени и червени очи.

Еритематозно-телеангиектатична розацея: характеристики и лечение

Еритематозно-телеангиектатичната розацея често се характеризира с постоянно зачервяване и видими кръвоносни съдове. В допълнение към козметичните и локалните средства, използването на лазерна терапия може да намали видимостта на проблемните съдове.

Лазерна терапия

Лазерната терапия използва силна светлинна енергия за насочване към разширени кръвоносни съдове. Това е ефективен начин за намаляване на цялостното зачервяване.

Папулозна пустулозна розацея

Тази форма на розацея включва наличието на папули и пустули. Лечението може да включва локални антибиотични кремове или перорални антибиотици за контролиране на възпалението.

Местна употреба на антибиотици

Локалната употреба на антибиотици помага за намаляване на възпалението и предотвратява появата на нови обриви. Изключително важно е стриктно да следвате инструкциите на Вашия лекар.

Ринофима

Ринофимата е подтип розацея, при който се наблюдава значително удебеляване на носа. Лечението често изисква хирургична интервенция за коригиране на деформацията.

Хирургични методи

Операцията може да включва промяна на формата на носа, за да се възстанови нормалният му вид. Това е значителна стъпка към подобряване качеството на живот на пациентите.

Очна розацея

Това състояние обикновено се лекува с изкуствени сълзи или специални капки за очи. В някои случаи може да са необходими перорални антибиотици.

Използване на изкуствени сълзи

Тези продукти помагат да поддържате очите си влажни и облекчават симптомите на сухота и раздразнение.

1. Какво причинява розацея?

Точната причина за розацеята е неизвестна, но се смята, че комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда играят роля в развитието на болестта.

2. Може ли розацеята да бъде напълно излекувана?

Розацеята не може да бъде напълно излекувана в момента, но с подходящо лечение симптомите могат да бъдат значително намалени и контролирани.

3. Влияе ли храната върху розацеята?

Да, определени храни и напитки могат да влошат симптомите на розацея. Това са топли напитки, алкохол, пикантни храни и млечни продукти.

Заключение

Разбирането на различните видове розацея и техните специфични симптоми е ключов елемент за правилното лечение на състоянието. Винаги се консултирайте с дерматолог, за да определи най-добрия вариант за лечение на Вашето състояние.