Страдащите от розацея могат да подобрят шансовете си да останат в ремисия чрез идентифициране и избягване на определени условия, които предизвикват поява на възпаления, въпреки че някои от тях могат да бъдат неизбежни.

Да разгледаме по-подробно обстоятелствата, причиняващи или помагащи за появата на розацея.

Храна

През 2018 г. е проведено проучване на повече от 500 пациенти, за да установи дали някакви промени в диетата са повлияли на тяхната розацея. Повечето от пациентите съобщават за намаляване на симптомите при избягването на пикантни храни, като мексиканска (49%) и индийска (33%) храна.

Топлата храна и напитки също често могат да предизвикат розацея; в същото проучване една четвърт от анкетираните съобщават, че поднасянето на храната им при по-ниски температури им помага да намалят броя на появяването на симптомите.

Подобно на пикантните храни, горещата храна причинява разширяване на кръвоносните съдове поради високите температури, което от своя страна може да причини зачервяване на лицето.

Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати могат да засилят възпалението, което не е добра новина, ако страдате от розацея. Следователно може да бъде добра идея да намалите консумацията на такива храни и да ги замените с по-влакнести алтернативи, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Алкохол

Обикновено се смята, че алкохолът причинява розацея, но това не е вярно - розацеята е наследствено състояние - но алкохолът може да бъде причина за огнища. Някои напитки са по-склонни да предизвикат реакция от други - ето списък, отчитащ процента на пациентите, страдащи от розацея след употреба на дадена напитка:

 • Червено вино, 76%
 • Бяло вино, 56%
 • Бира, 41%
 • Шампанско, 33%
 • Водка, 33%
 • Текила, 28%
 • Джин и ром, 24%
 • Скоч, 21%

В същото проучване 90% от анкетираните са казали, че ограничаването на консумацията на алкохол намалява симптомите на розацея.

Алкохолът може да доведе до дехидратация, което може да влоши състоянието на кожата Ви. Изпивайте по една чаша ледена вода между всяка алкохолна напитка - водата ще Ви държи хидратирани, а ледът ще Ви охлади. Още по-добре, абстрахирането от питиета напълно може да намали драстично нивото на проява на розацея за кратък период от време.

Екстремни температури

Екстремните температури, независимо дали горещи, или студени, винаги са били много разпространени причинители на розацея и такива, които могат да бъдат трудни за избягване. Причините, поради които температурата може да бъде проблемна за страдащите от розацея е, че и горещината, и студеното причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Това може да доведе до появата на видими червени вени по цялото лице.

При студени температури се уверете, че поддържате лицето си възможно най-топло, например като носите шал, увит високо около лицето. Твърде много топлина, когато сте вътре, също може да доведе до избухвания на розацея, по-специално при готвене до печка или седене край огън за дълъг период от време. Сауните, парните и горещите душове също трябва да се избягват.

Времето

Излагането на слънце е основна причина за розацея, но има някои неща, които можете да направите, за да ограничите влошаването на розацеята. На първо място, използвайте слънцезащитен крем със SPF поне 30.

Уверете се, че го прилагате често, за да поддържате кожата си защитена от UV светлината, която бързо ще изсуши чувствителната Ви кожа. Помислете също да носите шапка с широка периферия и да използвате сенник за прозорците на автомобила си.

Нивата на влажност могат да паднат през зимата, както и да се появят силни ветрове, което може да изсуши кожата като нищо друго. Сухата кожа е основно място за размножаване на огнища на розацея, така че всичко, което може да се направи за противодействие на тази сухота, е добре дошло.

В комбинация със студения въздух често използваме централно отопление в домовете си, което допълнително изсушава въздуха. Страдащите от розацея, по-специално тип 1, често ще усещат признаците на розацея при тези състояния, преди да се появят видимо; кожата ще се почувства по-стегната от обикновено, което е индикатор, че не е хидратирана както трябва.

Какво можем да направим по въпроса? Сухият въздух ще изтегли влагата от кожата Ви, оставяйки малки пукнатини по повърхността. Важно е да засилите своя хидратиращ режим. Използвайте богат овлажняващ крем, който спомага за забавянето на загубата на вода по цялата повърхност на кожата, за блокиране на влагата и предотвратяване на огнища.

Емоционалният стрес

Емоционалният стрес, водещ до розацея, може да създаде порочен цикъл. Често огнищата на розацея водят до емоционално разстройство, което от своя страна може да влоши симптомите Ви. Важно е да се опитвате да получавате достатъчно количество сън всяка вечер и да спортувате редовно, за да поддържате ума си в правилното състояние.

Упражнения с висока интензивност

За много страдащи от розацея зачервяването от упражнения може да представлява специално предизвикателство, ако причини състоянието да се разрази. Намаляването на интензивността на Вашата тренировка може да ограничи появата на розацея след тренировка.

Има няколко съвета, които могат да Ви помогнат да направите розацеята по-поносима, докато се упражнявате:

 • Избягвайте да спортувате навън през най-горещата част на деня, спортувайте сутрин или вечер.
 • Ако тренирате вътре, опитайте се да го направите в добре проветриво помещение.
 • Опитайте да държите хладна влажна кърпа около врата си, за да поддържате телесната си температура.
 • Пийте много вода и направете всичко възможно да не прегреете.

Козметиката

Хората с розацея имат изключително чувствителна кожа, което означава, че трябва да избягват много съставки, често срещани в козметиката. Някои общи съставки за грижа за кожата, които трябва да избягвате: алкохол, ментол, мента, евкалиптово масло.

Всеки продукт с изкуствено добавен аромат също е вероятен виновник за засилването на розацея; такива аромати причиняват повече алергичен контактен дерматит от почти всяка друга съставка. Също така се препоръчва да се избягват ексфолиращи средства и продукти, които насърчават порите да се затварят.

На пазара има мно различни козметични продукти срещу розацея, но е важно да изберете възможно най-щадящия и едновременно с това, най-ефективния състав. Предложението от БиоМол идва с Розалик 3 в 1 Крем Срещу Розацея на Rosalique, който предлагаме на много приемлива цена. Разгледайте повече за този продукт, като натиснете ТУК!

Промените в тялото

Менопаузата е време на сложна физиологична промяна, която има отделни фази, започвайки с перименопаузата. Жените в перименопаузата могат да открият, че кожата им става суха или мазна на петна, което може да доведе до розацея. Когато една жена започне да преживява менопаузата, настъпват допълнителни промени. Поради това, че тялото не произвежда толкова естроген, колкото преди, кожата ще стане по-суха и по-тънка; съществува връзка между по-ниските нива на естроген и намаленото производство на колаген, което влияе върху дебелината на кожата Ви.

В допълнение, естественото забавяне на клетъчния оборот и намаляването на влагата в кожата ще повишат сухотата.

Бременността е друго нещо, което може да доведе до розацея при жените, тъй като през това време в организма се случват много хормонални колебания. Струва си да се избягват всички потенциални дразнители на кожата като парфюми и етерични масла.

Лекарства без рецепта

И накрая, добре е да знаете, че някои лекарства без рецепта могат да допринесат за Вашата розацея. Някои лекарства разширяват кръвоносните съдове, по-специално вазодилататори и локални стероиди. Те могат лесно да причинят поява на розацея и се препоръчва да се консултирате с Вашия лекар. В повечето случаи розацеята ще се изчисти, след като лекарството вече не се приема.